Vulkánkitörés történt az izlandi főváros, Reykjavík közelében tegnap este. A feltörő láva vörösre festette az égboltot a területen, ahol az elmúlt hetekben több ezer kisebb földrengés volt.

A kitörés a fővárostól 30 kilométerre délnyugatra, Fagradalsfjall hegyénél történt a Reykjanes-félszigeten. Négy órával az első kitörést követően láva borított be egy négyzetkilométernyi, mintegy 200 futballpályányi területet.

A 12. század óta első alkalommal fordult elő vulkánkitörés a szigetnek ezen a részén.

Az elmúlt négy hétben mintegy 40 ezer földrengés sújtotta a félszigetet, ami jelentős mértékű emelkedés a 2014 óta feljegyzett 1000-3000-es átlagértékhez képest. A kitörés nem jelentett közvetlen veszélyt a közeli Grindavik településen élőkre vagy az infrastruktúrára. Egy 500-750 méter hosszúságú hasadék nyílt meg a kitörés helyén, ahol akár 100 méteres lávaszökőkút is kialakulhatott – vélekedett a helyi meteorológiai hivatal egyik munkatársa. Reykjavík nemzetközi repülőterét nem zárták le a kitörést követõen, de minden légitársaságnak el kellett döntenie, hogy akar-e repülni vagy sem – közölte a helyi meteorológiai szolgálat.