Székelyudvarhely polgármesterét, Gálfi Árpádot is megbírságolta Hargita megye prefektusa a március 15-én kitűzött magyar zászlók miatt.

A zászlótörvény megsértéséért a prefektus hivatala ötezer lejes bírságot rótt ki a polgármesterre. Gálfi Árpád a közösségi oldalán tett bejegyzésében a székelyudvarhelyi ünneplésről és a bírságolás hagyományáról beszélt arra utalván, hogy az idei immár a harmadik március 15., amikor megbírságolják a magyar jelképek használatáért. „Hagyományõrzés terén jól állunk. Mi hagyományainkhoz híven ünnepelünk, ők hagyományaikhoz híven bírságolnak” – fogalmazott a polgármester.

A koalíciós osztozkodás nyomán az USR-Plus szerezte meg a Hargita megyei prefektusi tisztséget, de a kormány nem nevezte még ki a párt jelöltjét. A prefektusi teendőket a kinevezéséig Marius Tepelus és Petres Sándor alprefektus látja el.

Korábban Antal Árpádra, Sepsiszentgyörgy polgármesterére rótt ki tízezer lejes bírságot Kovászna megye alprefektusa.

A zászlótörvény végrehajtási utasításait rögzítő kormányhatározat kitér arra, hogy „azok az etnikai kisebbségek, amelyek országos szervezettel rendelkeznek, rendezvényeiken használhatják a saját jelképeiket”.