Felfigyeltem egy szóra, amelyik teret hódít a médiában. A Duna Televízióban, Dióssy Klári műsorában a műsorvezető és beszélő partnerei többször is használták a kütyű szót. Én még nem hallottam soha. Vajon mit jelenthet?

Kerestem a szót az értelmező szótárban, de nem találtam meg. Beírtam a keresőbe az interneten, és ott számos cikkben, számos értelemben használják. A kütyű elektromos játékszer – ami még nem is lenne olyan nagy baj. Tartozékát becsempésszük a haver ruhájába, és akkor nyomon követhetjük őt vele. Igazi szekusokká válunk.

Persze van a dolognak jó oldala is. Szélesíti a kapcsolatok lehetőségét az egymástól távol élő személyek között. És infra hőmérő. De lehet a kütyű mágneses golyó is, amely jó játékszernek bizonyult. Gyönyörű formák alakíthatók ki a mágneses golyókkal, és meg is őrzik helyzetüket – nem gurulnak szét. De lehet a kütyű ujjlenyomat olvasó is, pulzust mérő sportóra vagy akár digitális alkoholszonda. A baj az, hogy csupán a tömény alkoholt jelzi – sört és bort alig mutat ki.

És jó étvággyal fogyasztható. Feltalálták és gyártják a lenyelhető kütyűt, amely szabályozza az éhségérzetet. A fogyókúrát szeretnék elősegíteni vele. Ez a kütyű egy kis kapszula, amelyet le lehet nyelni, majd pár perc múlva működésbe lehet hozni telefonos applikációval. „Ekkor a kapszula egy kis hálót enged ki magából, hogy a gyomorban ne haladjon mélyebbre a kelleténél. Hogy pontosan ott rögzüljön, ahol hatnia kell” – olvashatjuk róla az interneten. Az éhségérzetért felelős bolygóidegnél állapodik meg. És „a kapszula ezután minden alkalommal, amikor olyan izommozgást érzékel, ami táplálkozásra utal, elektromos impulzusokat ad le, amivel arra készteti a bolygóideget, hogy olyan jelzéseket továbbítson az agyba, mintha a gyomor már teli lenne.” És 3—4 hétig működik ez a pasztilla a gyomorban, aztán feloldódik és távozik az ürülékkel, mint aki jól végezte dolgát. Rendes kütyűke.

De a gyümölcsösben is lehet használni kütyűt, mert elűzi a gyümölcsfáról a férgeket és a többi kártevőt. Ha kütyűt használnak, akkor nem kell többé permetezni, és vegyszerekkel mérgezővé tenni a gyümölcsöt. Ugyanakkor víztisztítóként is nagyszerű a kütyű. Ivóvizet varázsol még a legpiszkosabb pocsolyából is. Kiszűri belőle az ártalmas baktériumokat, véglényeket. De használhatóvá teszi még a csapvizet is, ami ugyancsak jó dolog. Ausztriában, például, már annyira szeretik a kütyűt, hogy múzeumi tárgyként tisztelik. Mintegy 70 kütyű van kiállítva Bécsben, egy új múzeumban.

Én most már csak a nyelvészek segítségét várom: mondják meg nekünk, hogyan jött létre ez a kütyű szó. Létrejötte számomra azt bizonyítja, hogy nyelvünk él és képes szavakat alkotni. Nemrég találkoztam egy másik új szóval is. Azt olvastam, hogy „alapszabályt buherálnak”. A buherál szónak is, akárcsak a kütyűnek, nyoma sincs a szótárakban. De az átoltottság szó is napjainkban jött létre, vagy legalább is gyakran használttá, a kronavírus elleni küzdelem során. Nyelvünk működik, hála a Fentvalónak.