Liviu Dragnea a Szociáldemokrata Párt volt elnöke Facebook-oldalán jelentette be, hogy elégedetlen egy bírósági határozattal, és nyilvános magyarázatot követelt az Igazságügyi Minisztériumtól: miként fordulhatott elő, hogy a bíróság egy per-újrafelvételi ügyben neki nem tetsző határozatot hozott. A volt pártelnök felszólította az igazságügyi és a belügyi tárcát, hogy találják meg a megfelelő jogi eszközöket és büntessék meg azokat, akik szerinte bűncselekményt követtek el.

Közvetlenül a nyilatkozat megjelenése után a Bírák Tanácsa közleményt adott ki, amelyben az eset kapcsán tiltakozott a bírói függetlenség megsértése ellen és visszautasította az igazságügyet ért politikai jellegű nyomásgyakorlást.

A Mentsétek meg Romániát nevű párt parlamenti vitanapot kezdeményezett Liviu Dragnea nyilatkozatának megvitatására.

Klaus Iohannis államfő megdöbbentőnek nevezte az igazságügy politikai alárendelésére tett kísérletet, és a romániai demokrácia megmentésének érdekében Szociáldemokrata Párt azonnali betiltását szorgalmazta.

Bukarestben, Kolozsváron, Temesváron, Brassóban és az ország más nagyvárosaiban több tízezren tüntettek Liviu Dragnea és a Szociáldemokrata Párt ellen.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség közleményben tudatta, hogy az igazságüggyel szembeni nyomásgyakorlás (BTK 276-os cikkelye) alapos gyanúja miatt büntetőeljárást kezdeményez Liviu Dragneával szemben.

Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége a jogállamiság súlyos megsértésének minősítette a szociáldemokrata politikus nyilatkozatát, amely veszélyezteti a kétoldalú kapcsolatok gyümölcsöző fejlődését.

Az Európai Parlamentben jelentés készül a romániai jogállamiság helyzetéről. Ursula von der Leyen ezzel kapcsolatban aggodalmát fejezte ki a romániai demokrácia állapotával kapcsolatban, és felszólította a román kormányt, hogy szigeteljék el a demokráciaellenes politikai erőket. Věra Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke úgy nyilatkozott, hogy kiemelt figyelemmel követik a román igazságügyet ért politikai támadások ügyét. Mint fogalmazott az Európai Unió nem nézheti tétlenül, ha egy tagországban olyan alapértékek sérülnek, mint az igazságügy függetlensége. Hozzátette, hogy épp ezért meg kell erősíteni az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust. A tisztségviselő elmondta, hogy tanulmányozzák annak lehetőségét is, hogy megkezdjék az EU alapokmányának 7-es cikkelye szerinti eljárást Bukaresttel szemben. Hollandia megszakította diplomáciai kapcsolatait Romániával.

A romániai sajtó nagy terjedelemben foglalkozott a botrányosnak minősített kijelentéssel. Több politikai elemző úgy vélte, hogy ezzel a megnyilvánulásával Liviu Dragnea politikai karrierjének vége, s számára ez még mindig a kedvezőbb következmény ahhoz képest, hogy nyilatkozata egyértelműen büntetőjogi kategória. Cristi Danileţ bíró a halálbüntetés ismételt bevezetését szorgalmazta az ilyen esetek megelőzésére, Monica Macovei volt igazságügyi miniszter élő adásban harakirit követett el, Cristian Tudor Popescu közíró és tenisz-szakértő pedig párbajra hívta ki Liviu Dragneát.

Ja, nem Dragnea mondta, hogy elégedetlen egy bírósági határozattal? Hanem Iohannis? Nem történt semmi.