Alexander Nanau colectiv című alkotása bekerült az Oscarra legesélyesebb 15 film közé a nemzetközi filmek kategóriájában. A bukaresti Colectiv-klubban bekövetkezett tragédiáról és a Hexi-pharma botrányról készült román dokumentumfilm az egész estés dokumentumfilmek szűkített listáján is szerepel – derült ki az amerikai filmakadémia közleményéből.

Az idei Oscar-versenybe rekordszámú, 93 filmet neveztek a legjobb nemzetközi film kategóriájában. Románia először nevezett dokumentumfilmet Oscar-díjra.

A kedd éjjel nyilvánosságra hozott listára felkerült többek között a Még egy kört mindenkinek című dán film Thomas Vinterberg rendezésében, Agnieszka Holland Sarlatán című cseh filmje, az orosz Dorogije továriscsi, Andrej Koncsalovszkij alkotása. Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmje nem került fel a nemzetközi filmek kategóriájában Oscar-díjra esélyes alkotások szűkített listájára.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia a legjobb egész estés dokumentumfilm, a legjobb rövid dokumentumfilm, a legjobb smink és frizura, a legjobb zene, a legjobb betétdal, a legjobb animációs rövidfilm, a legjobb élőszereplős rövidfilm és a legjobb vizuális effektusok kategóriájában is kihirdette szűkített listáját.

Az Oscar-jelöléseket március 15-én hozzák nyilvánosságra. A 93. Oscar-díjátadó gálát pedig április 25-ére tervezik a Los Angeles-i szervezők.