Ahol a járványhelyzet lehetővé teszi, ott február 8-ától elkezdődik a fizikai jelenléttel zajló oktatás az óvodákban és az iskolákban – jelentette be tegnap délután Klaus Johannis. Az államfő azt követően nyilatkozott erről, miután egyeztetett a témában Florin Cîțu miniszterelnökkel, Vlad Voiculescu egészségügyi miniszterrel, Sorin Cîmpeanu tanügyminiszterrel, Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős államtitkárral, valamint Adriana Pistollal, az Országos Közegészségügyi Intézet fertőző betegségekkel foglalkozó központjának vezetőjével. Johannis elmondta: a döntés meghozatalakor azt is megnézték, hogyan járnak el a kérdésben más európai országok.

Négy forgatókönyv létezik, amelyek alapján nyithatnak a második félévtől az oktatási intézmények. A döntést nem megyei, hanem a települések szintjén hozzák meg, és hetente felülvizsgálják majd, hogy az egyes településeken melyik forgatókönyvek szerint tanulhatnak a diákok.

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter kijelentette: ha egyazon osztályból két tanulónak pozitív lesz a koronavírustesztje, abban az osztályban felfüggesztik a tevékenységet – mondta a tanügyminiszter. Sorin Cîmpeanu kifejtette: ha csak egy tanulónál igazolják a fertőzést, a többit tesztelik, és ha az eredmény negatív, az osztály tovább járhat az órákra. Ha kettő, vagy annál több gyerek eredménye lesz pozitív, akkor abban az osztályban felfüggesztik a tevékenységet, az iskola többi osztályaiban azonban járhatnak tovább. Ha olyan helyzet áll elő, hogy több osztályban lesz pozitív kettő vagy több gyerek koronavírustesztje, akkor egy időre az egész iskola online oktatásra tér át. Ha az iskolában kettő vagy több tanár fertőződik meg, akik több osztályban tanítanak, akkor az iskolában azonnal felfüggesztik az oktatást – magyarázta a tárcavezető. Sorin Cîmpeanu kitért arra is, hogy ha egy óvónő vagy tanító betegedik le, és senki sem tudja átvenni a csoportot vagy az osztályt, akkor szintén online oktatásra kell áttérni.

Azok a tanulók, akik orvosi igazolással bizonyítják, hogy ellenjavallt a fizikai jelenlét az iskolában, online tanulnak, és ugyancsak online oktatásban vesznek részt azok, akiknek családtagjaik fokozott veszélynek vannak kitéve fertőzés esetén. A tanügyi és az egészségügyi tárca közös dokumentuma azt ajánlja azoknak a tanulóknak, akiknek “jellegzetes tüneteik” vannak, hogy maradjanak otthon. Ugyanakkor online tanítanak majd azok a tanárok is, akik a munkaorvos tanúsítványa szerint krónikus betegségben szenvednek, vagy egyéb ok miatt veszélyeztetettek.

A tanulóknak és a tanároknak állandóan maszkot kell viselniük az iskolában, miután február 8-ától fizikai jelenléttel kezdődik meg az oktatás – hangsúlyozta a tanügymniniszter, aki szerint: a maszkviselés fontosabb, mint az, hogy a tanulók néhány centivel közelebb vagy távolabb ülnek egymáshoz.