Az új jobbközép kormánykoalíció és a szociáldemokrata ellenzék politikai csatározása jegyében kezdődött tegnap a tavaly december 21-én alakult Parlament első rendes ülésszaka.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselői Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter lemondását követelő feliratokkal érkeztek a Parlamentbe. Ludovic Orban, a kormánykoalíció legnagyobb pártját, a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) vezető képviselőházi elnök a korábbi, PSD által uralt parlament örökségének felszámolását nevezte a jobbközép kormánykoalíció egyik prioritásának. Rámutatott: el fogják utasítani a büntetőjog módosítása érdekében beterjesztett szociáldemokrata t örvénykezdeményezéseket, és ki akarják javítani az igazságügyi törvényeket, figyelembe véve az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos elvárásokat, a Velencei Bizottság, a GRECO (az Európa Tanács korrupcióellenes testülete) és az Európai Bizottság ajánlásait. Valamennyi kormánypárt az idei állami költségvetés elfogadását nevezte a parlament legsürgősebb feladatának.

Florin Cîţu miniszterelnök közölte: a büdzsé beterjesztése néhány napig még késni fog, mert a minisztériumok még nem véglegesítették az egyes ágazatok reformjáról szóló terveiket.