A lengyel alkotmánybíróság közzétette tegnap a terhességmegszakítást beteg magzatok esetén tiltó őszi döntésének indoklását, ami megnyitja az utat a tömegtüntetéseket kiváltó ítélet hatályba lépéséhez.

A taláros testület október 22-én alkotmánysértőnek ítélte azt a törvényi előírást, amely lehetővé teszi a várandósság megszakítását, amennyiben az orvos valószínűsíti, hogy a gyermek súlyos egészségkárosodással fog világra jönni. A döntés eddig nem vált hatályossá, mert a jogi közlönyben csak írásos indoklással együtt hirdethetik ki, ez pedig csak most készült el.

Az első kommentárok szerint az októberi alkotmánybírósági döntéshez fűzött indoklás gyakorlatilag lehetővé teszi az eddigi abortuszkompromisszum megőrzését, ugyanis lehet hivatkozni arra, hogy a magzat valószínűsített károsodása az anya életét és egészségét veszélyezteti. Ezt a kitételt az alkotmánybírák most először fogalmazták meg. A Polsat News kereskedelmi hírtelevízió kommentárja szerint ez a megfogalmazás „kiskaput” nyit. A kompromisszumos értelmezés lehetősége ellenére a döntés várható hatályba lépése heves reakciókat váltott ki szerdán lengyel ellenzéki politikusok részéről.

A fő parlamenti ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció (KO) politikusai sajtóértekezletükön népszavazás kezdeményezését helyezték kilátásba az ügyben. A fővárosban a néhány ezres tiltakozás több helyen megbénította a forgalmat, nagyobb tömeg gyűlt össze Krakkóban és Wroclawban is.