Vádat emelt hétfőn az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a szenátus korábbi elnöke, Călin Popescu Tăriceanu ellen vesztegetés elfogadása miatt.

Az ügyészek szerint Tăriceanut 2007–2008-ban, amikor még liberális párti (PNL) miniszterelnök volt, 800 ezer dollárral megvesztegette egy osztrák cég. Cserében a kormányfői tisztségét felhasználva Tăriceanu közbenjárt a cég érdekeit szolgáló határozatok elfogadása érdekében. A vádhatóság szerint a Tăriceanu-kabinet több olyan kormányhatározatot fogadott el, amivel lehetővé tették Microsoft-licencek törvénytelen kifizetését. Az ügyészség szerint a cserében kapott 800 ezer dollárt – amelyet offshore cégekkel kötött fiktív szerződések alapján fizettek ki – a Nemzeti Liberális Párt választási kampányának finanszírozására használták.

„Mindenkit biztosíthatok, hogy ez egy kimondottan politikai ügy” – reagált Tăriceanu a DNA vádemelésére. A volt miniszterelnök „érdekesnek” találja, hogy a DNA a „feltételezett vesztegetési ügy” minden részletét nyilvánosságra hozza, ami „egyébként törvénytelen”, mint ahogyan ezt nem is tették meg sem a Iohannis államfő hat házának perében, sem pedig a jelenlegi kormánypártok vezetőinek csúszópénzes ügyeiben.