A román költségvetés nem engedhet és soha nem is engedhetett meg magának 40 százalékos nyugdíjemelést – nyilatkozta a munkaügyi és szociális miniszter egy hétfő esti tévéműsorban. Raluca Turcan elmondta: a kormány jelen pillanatban csupán annyit tud ígérni, hogy kiegészíti az időskori juttatások összegét az infláció értékével. A következő években lesznek nyugdíjemelés is, de a növelés mértékéről egyelőre korai lenne nyilatkozni – tette hozzá Turcan.

Florin Cîţu miniszterelnök ugyancsak hétfőn hangsúlyozta, hogy idén nyolcmilliárd lejjel fog többe kerülni a nyugdíjak kifizetése, mint tavaly.

Az idei büdzsében 0,8%-ot tesz ki a nyugdíjak múlt évi emeléséből származó nyolcmilliárd lejes plusz kiadás, és további 0,3%-ra (nagyjából hárommilliárd lejre) rúg a gyermekpénz 2020-as emelése – részletezte a miniszterelnök.

A koalíció elemzi, hogy miként kellene módosítani azt a két törvényt (az egységes bértörvényt és a nyugdíjtörvényt), amelyek ‘fenntarthatósági problémát’ okoztak a román közpénzügyekben.

Meglátása szerint a közszférában nem ‘politikai alapon’ kellene bért emelni, hanem világosan rögzített teljesítményarányosság szerint.

Azt mondta: addig is, amíg a módosításokra sor kerül, az idei költségvetés a jelenleg érvényben lévő jogszabályokra épül.