Közel négy hónappal a helyhatósági választások után még mindig nem sikerült megegyezni Aradon arról, hogy megkapja-e az egyik alpolgármesteri tisztséget a magyar érdekvédelmi szervezet jelöltje.

24 éve megszakítás nélkül, minden ciklusban volt RMDSZ-es alpolgármester, aminek a gyakorlati hasznán kívül szimbolikus jelentősége is van az aradi magyarok számára, hiszen azt sugallja, hogy van még ereje a közösségnek beleszólni a város ügyeibe. Az alpolgármestereket nem közvetlenül a szavazók választják meg, hanem a képviselőtestület tagjai közül kerülnek ki. A Nemzeti Liberális Párt többség adja a polgármestert és az egyik alpolgármestert, a másik helyettesi tisztségre több párt is pályázik, köztük a 23-ból két szavazattal rendelkező RMDSZ.

A testület ráadásul foghíjas, hiszen többen is visszaadták mandátumukat, köztük az RMDSZ volt polgármesterjelöltje, Mészár Sándor is. Az ő helyére Szabó Mihály, a listán következő személy került, aki harmadmagával a szerdán 10 órakor kezdődő tanásülésen tette le a hivatali esküt, de az alpolgármester-választás sem ezen, sem a csütörtöki soros tanácsülésen nem kerül napirendre.

A választások utáni helyzetről, az alkupozíciókról Pataky Lehel Zsolt kérdezte az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnökét, Faragó Péter parlamenti képviselőt.