Klaus Johannis államfő január 15-én, pénteken, a második oltási szakasz elindulásakor oltatja be magát nyilvánosan, ugyanis így szeretné az oltás iránti bizalmat és az oltási kedvet növelni a lakosság körében. Johannis szerint a koronavírus elleni oltás tömeges beadása jelenti az egyetlen megoldást arra, hogy mielőbb visszatérhessünk a normalitáshoz. Az államfő tegnap este a Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatón rámutatott: az oltókampány sikerén múlik a gazdaság újraindítása és „egy olyan mélyreható válság elkerülése, amelynek hatásai mély nyomokat hagyhatnak a társadalomban, az oktatásban és a gazdaságban”. Ha nyárig a lakosság „jelentős része” megkapja az oltást, lassan visszatérhet az életünk a normális kerékvágásba, addig azonban még szükség van a védelmi intézkedésekre, mert a vírus továbbra is terjed, egyelőre nem lehet lazításokon gondolkodni.

A koronavírus elleni oltókampány második szakaszában kerül sor a 65 év feletti lakosság, illetve a krónikus betegségben szenvedők beoltására. Kérhetik az immunizálást a cukorbetegek, a túlsúlyosak, a szív- és érrendszeri zavarokkal élők, a vese- és a tüdőbetegek, a daganatos betegségben szenvedők és a HIV fertőzöttek. Mellettük a társadalomban kiemelten fontos területeken dolgozókat is beoltják. Jelentkezhetnek a katonák, a belügyi dolgozók, az igazságügyi alkalmazottak, az egyházak és a sajtó mmunkatársai. A Parlament, a Kormány és az Elnöki Hivatal alkalmazottait szintén ebben a fázisban oltják majd be. Az előjegyzést biztosító platform január 15-én délután 3 órától lesz működőképes. Jelentkezni a világhálón, illetve a 021-414-4425-ös telefonszámon is lehet – nyilatkozta a kampány felelőse, Valeriu Gheorghiță katonaorvos.

Tegnap délután 5 óráig Romániában 140.447-en kapták meg a koronavírus elleni védőoltást. Az oltókampány kezdetétől összesen 484 személynél jegyeztek kisebb allergiás reakciót, amelyek közül 193 helyi, 291 pedig általános jellegű volt, egy eset kivizsgálása folyamatban van.