Megérkezett tegnap az országba a Moderna által gyártott vakcina első szállítmánya. Ez körülbelül 14.000 adagot jelent. A Moderna vakcinájának forgalmazását január 6-án engedélyezte az Európai Bizottság az Európai Gyógyszerügynökség ajánlása alapján. A vállalat legalább 600 millió adag védőoltást állít elő idén, 100 millió adaggal többet, mint amennyit korábban tervezett.

Az új koronavírus elleni oltáskampány romániai irányítója, Valeriu Gheorghiţă elmondta: a Moderna által gyártott oltás ugyanolyan hatékony, mint a Pfizeré, és ugyanazon elv alapján működik, de mivel kevés van belőle, nem fog jutni minden oltóközpontba. Annak eldöntése, hogy a beoltandó személy a Pfizer vagy a Moderna vakcináját kapja-e meg, az orvos feladata lesz – szögezte le a  katonaorvos.

A Pfizer BioNtech által előállított vakcina 95 százalékos védettséget nyújt a koronavírussal szemben, a Moderna oltóanyag hatékonysága 94,1 százalék, és legkevesebb 1 évig tartó védettséget biztosít, hatékony továbbá a koronavírus újabb mutációi ellen is, amelyek már több országban is megjelentek – állítják a vakcína kifejlesztői.  A vakcína 18 éven felüli személyeknek adható be, szintén két adagban, 28 nap eltéréssel.