A koronavírus-járvány és az ellene hozott intézkedések által teremtett helyzethez igazodva, online, internetes közvetítés keretében mutatták be december közepén az Aradi Szabadság-szobor Egyesület legújabb kiadványát, a vértanúk emlékművének történetét bemutató Több mint szobor című albumot.

Az 1849. október 6-án Aradon kivégzett honvédtiszteknek – és a 13 mártír mellett valamennyi magyar szabadságharcosnak – emléket állító műalkotást először 1890-ben állították fel Aradon, de az első világháború után a Romániához került országrészekben a magyar történelmi emlékműveket eltávolították; így 1925-ben a Szabadság-szoborcsoportot is elemeire bontották, és különböző helyeken tárolták az allegorikus alakokat és a talapzat darabjait.

Több mint 70 év után, 1999-ben szabadították ki a várból a szobor darabjait, és több évi restaurálás után, 2004-ben állították fel ismét köztéren. Király András, a Szabadság-szobor Egyesület elnöke szerint egyedülálló dolgot valósított meg akkor az aradi magyarság, mert az elcsatolt magyarlakta területeken azóta sem sikerült Trianon előtti magyar történelmi műalkotást visszaállítani.

A Bethlen Gábor Alap támogatásával decemberben megjelent albummal Zala György szobrászművész monumentális alkotásának történetét, művészettörténeti jelentőségét, a szobor újraállításának rögös útját és egyben az eszmeiségét mutatják be – elsősorban az általános iskolás korosztálynak, ugyanis a könyvet minden Arad megyei magyar 5–8. osztályos tanuló megkapja, és a tanfelügyelőséggel kötött megállapodás értelmében oktatási segédanyagként használhatja. A Több mint szobor című könyv kiadójával, a Szabadság-szobor Egyesület elnökével, Király András volt tanügyi államtitkárral Pataky Lehel Zsolt beszélgetett.