A Bihar megyei tanács december 15-i ülésén Ilie Bolojan tanácselnök előterjesztésére arról döntött, hogy átszervezi a megyei önkormányzat alárendeltségében működő kulturális intézményeket, közülük hármat pedig meg is szüntet, illetve összeolvaszt más intézményekkel. A döntés nyomán a megyei intézményeket sújtó második leépítési hullámban a kulturális szakmai műhelyekből több mint 130 embert tesznek utcára.

A tanácselnök magyarázata, amelyet többek között a Maszol.ro portál is idéz, a drasztikus leépítést illetően roppant egyszerű: költséghatékonnyá kell tenni az intézményeket és meg kell szabadulni a semmittevőktől, akikből bőven akad .  A megyei tanács döntése összesen kilenc kulturális intézmény szerkezeti felépítését szabja át, például az 1865-ben alapított Familia folyóiratét és a Várad kulturális folyóiratét, a Nagyváradi Filharmóniáét vagy a Körösvidék Múzeumét –  a döntés  egyik legnagyobb kárvallottja a nagyváradi Szigligeti Színház, valamint a hozzá tartozó bábszínház és a professzionális Nagyvárad Táncegyüttes, ahonnan mintegy negyven alkalmazottat kell elbocsátani még az idén, hiszen a jövő évi költségvetést már az új szerkezeti felépítés szerint állapítják meg.

Az érintett intézmények dolgozói és vezetői úgy vélik, a tanácselnök figyelmen kívül hagyja a kulturális élet fontosságának, társadalomszervezési és identitásőrző sajátosságait, és pusztán gazdasági szempontból közelíti meg a fenntarthatóság problémáját. A nagyváradi Szigligeti Színházat érintő harminc százalékos létszámcsökkentést illetően Ilie Bolojan úgy érvelt, hogyha ha a románság 75 százalék Biharban, akkor ilyen arányú támogatás illetné meg a román színházat, és ha a magyarság 25 százalék, akkor a magyar színháznak is ilyen arányú támogatás járna. A megyei tanács döntése ellehetetleníti a Familia és a Várad folyóirat megjelentetését azzal, hogy a két kulturális lapot beépítik a Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár hatáskörébe  – az alkalmazottak háromnegyedét elbocsátják, és külön költségvetést sem szavaztak meg működésükre – így már a januári lapszámok megjelenése is kérdéses. A Bihar megyei tanács által december 15-én elfogadott, a Várad és a Familia folyóiratok önálló jogi személyiségét megszüntető határozatai ellen keresetet nyújt be a Bihar megyei RMDSZ a közigazgatási bíróságon – nyilatkozta Cseke Attila szenátor, a szövetség Bihar megyei elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján. A döntés ellen tiltakozók online petíciót indítottak el, amelyet már több ezren aláírtak, civilek és intézmények képviselői egyaránt. Az Észpresszóban a Várad folyóirathoz is több szálon kötődő Élő Várad mozgalomról készített riportunkat hallják – az interjúalanyok között megszólal Kemenes Henriette és Ozsváth Zsuzsa – a Várad folyóirat szerkesztői, valamint a műsor vendége Train Stef a nagyváradi Familia folyóirat főszerkesztője – akivel a lap múltjáról, terveiről beszélgettünk – mindkét felvétel 2018-ban készült  – tartsanak velünk!