A francia kormány ma tárgyalja a radikális iszlám elleni tervezetet, amely Emmanuel Macron francia államfő mandátumának egyik legfontosabb, és egyúttal a legvitatottabb új jogszabálya. A szövegből kivették ugyan az iszlamista szeparatizmus kifejezést, de attól még a radikális iszlamisták ellen veszi fel a harcot. A jogszabály szigorúan korlátozná a magántanulói státuszt, a nem állami költségvetésből működő iskolák ellenőrzését, és 3 éves kortól minden gyereknek kötelezővé tenné az óvodába járást. A csecsen iszlamista által lefejezett francia történelemtanár, Samuel Paty halála miatt szabálysértésnek minősíthető, az internetes gyűlöletkeltés, valamint mások életének veszélyeztetését magán információk megosztása révén. Az intézkedések közül az egyik legfontosabb, hogy a vallási szervezeteknek el kell magukat kötelezniük “a köztársaság értékei és elvei mellett”, különben feloszlatják őket, a 10 ezer euró feletti külföldi adományokat pedig be kell jelenteniük az adóhivatalnak. A tervezet jövő év januárjában kerülhet a francia parlament elé.

Közben ma az AFP hírügynökség arról tájékoztatott, hogy a francia rendőrség őrizetbe vett Párizs környékén öt csecsen származású fiatalt, aki kapcsolatban állt a Samuel Paty történelemtanárt októberben kegyetlen módon meggyilkoló 18 éves csecsen férfival. Az őrizetbe vett személyek telefonos kapcsolatban álltak a gyilkossal, akit tette napján, október 16-án a rendőrség az elfogására tett kísérlet közben agyonlőtt, és akit hétfőn temettek el Csecsenföldön.

Samuel Patyt azért gyilkolta meg a csecsen menekült, mert a tanár a szólásszabadságról szóló óráján Mohamed prófétáról készült karikatúrákat mutatott be.