Alapfokon jóváhagyta a Brassói Bíróság a feketehalmi börtönbizottság szabadlábra helyezési javaslatát Szőcs Zoltán, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) „székely terroperben” elítélt egyik tagja estében – írja a Transindex portál a Háromszék napilapra hivatkozva. A döntés még nem végleges, három napja van a hatóságoknak arra, hogy fellebbezéssel éljenek. Idén július 29-én már született hasonló döntés a bíróság részéről, de akkor az ügyészség fellebbezett és a Brassó Megyei Törvényszék nekik adott igazat.

Az ítéletnek az igazságszolgáltatás honlapján közölt kivonatában olvasható, hogy Szőcs Zoltán feltételes szabadlábra helyezése és az ötéves börtönbüntetés lejárta – 2022. március 28 – közötti időszak próbaidőnek számít. A hivatalból kirendelt védőügyvéd 300 lejes részleges tiszteletdíját az Igazságügyi Minisztérium alapjaiból fizetik ki.

A Konstanca megyei Medgidiai Bíróság ma tárgyalja az időközben a Poarta Albă-i börtönbe áthelyezett Beke István Attila feltételes szabadlábra helyezési kérését is.

Szőcs Zoltánt és Beke Istvánt 2018-ban ítélték 5 év letöltendő börtönbüntetésre terrorista cselekedet vádja alapján.