A belföldi választói névjegyzékben szereplõ polgárok kevesebb mint harmada, 31,84 százaléka adta le voksát a vasárnap tartott parlamenti választásokon. Négy évvel korábban – amikor szintén rekord alacsony részvétellel zárult a voksolás – a jogosultak mintegy 40 százaléka szavazott.

Öt politikai alakulatnak lehet képviselete a következő négy évben a bukaresti parlamentben a vasárnapi választásokat követően.

A voksok több mint 95 százalékának összesítése után a Szociáldemokrata Párt (PSD) 30 százalékkal, közel 5 százalékpontnyi előnnyel győzött. A kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) a szavazatok 25 százalékát szerezte meg. Az USR-PLUS a harmadik legnagyobb politikai erő, 15 százalék körüli támogatottsággal. Az RMDSZ a szavazatok több mint 6 százalékát kapta. A Pro Románia és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) nem jut be a parlamentbe, mert nem érte el az 5 százalékos küszöböt. Bejutott viszont egy kvázi ismeretlen alakulat, a Románok Egyesüléséért Szövetség ( román betűszóval AUR), amely közel 9 százalékos támogatottságnak örvend.

A tavaly alakult ultranacionalista párt azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány idején vírustagadó összeesküvés-elméleteket terjesztett. Alapító elnöke, George Simion tavaly az úzvölgyi temetőben készített magyarellenes hangulatkeltő videójával tett szert országos ismertségre.

Az eredményeket Horváth István szociológussal, egyetemi tanárral, a kolozsvári székhelyű Nemzeti Kisebbségkutató Intézet igazgatójával értékeltük.