Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az uniós költségvetés, valamint a helyreállítási alap gazdasági kérdését külön kell választani a politikai vitákat eredményező jogállamisági rendelettől – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök arra is reagált, hogy csütörtök esti hírek szerint Varsó kész elállni a vétótól, ha az unió vezetői elfogadnak egy magyarázó nyilatkozatot.

„Nekünk ez a megoldás (…), hogy valami nyilatkozatot hozzáfűznek – mint a tacepaóra rajzszöggel feltűznek valami kis emlékeztetőt -, nem fog menni. Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy a két dolgot külön kell választani” – jelentette ki, reagálva arra, hogy csütörtök esti hírek szerint Varsó kész elállni a vétótól, ha az unió vezetői elfogadnak egy magyarázó nyilatkozatot.

Jaroslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettes csütörtökön Brüsszelben azt nyilatkozta: Lengyelország kész elállni az Európai Unió következő hétéves költségvetésével és koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó pénzügyi alappal kapcsolatban kilátásba helyezett vétójától, ha az unió vezetői jóváhagynak egy magyarázó nyilatkozatot. Ezzel az Európai Tanács világossá tehetné, hogy a jogállamisági határozatot nem használják fel arra, hogy ok nélkül nyomást gyakoroljanak egyes tagállamokra olyan témákban, amelyeknek nincs köze az uniós pénzek helyes felhasználásához.