December 6-án parlamenti választásokat tartanak Romániában. A választási kampány ma, november 6-án kezdődik és december 5-én reggel 7-kor zárul. Az Állandó Választási Hatóság adatai szerint a választási névjegyzékben összesen 19 millió 22 ezer 348 választásra jogosult személy szerepel. Ide számolták azokat is, akik december 6-ig betöltik 18. életévüket. A voksolás december 6-án reggel 7 és este 9 között zajlik. A szavazópolgárok listákra fognak szavazni, a mandátumok elosztása pedig az arányos képviselet elve alapján történik. A törvényes határidőig 35.508 külföldön élő roman állampolgár jelezte szándékát, hogy levélben adja le a szavazatát. Számukra a posta már elkezdte a szavazólapok kézbesítését. A levélszavazatoknak december 3-ig kell visszaérkezniük.

Az idei parlamenti választásokon 7.136 jelölt indul a szenátori és képviselői listákon. Ez több, mint ahányan 2016-ban indultak. A legtöbb jelöltje sorrendben a Népi Mozgalom Pártjának, a Nemzeti Liberális Pártnak, a Pro Románia Pártnak és a Szociáldemokrata Pártnak van. A választásokon egyetlen pártszövetség indul, az USR-PLUS. A Romániában elismert nemzeti kisebbségek jelöltjei is helyet kapnak a szavazócédulákon, ugyanis a törvényes előírások értelmében csökkentett szavazatszámmal lehetőségük van egy-egy képviselői mandátumot megszerezni. Ezen kívül indul a választásokon 5 parlamenten kívüli párt, illetve több független jelölt. A külföldi választókörzetekben 47 jelölt indul négy képviselői helyre, két szenátori helyre pedig 29 jelölt pályázik.

Az RMDSZ kampányában az identitás megőrzésének a biztonsága, az egészségügy, a létbiztonság, a munkahelyek biztonsága kap hangsúlyos szerepet. Kelemen Hunor RMDSZ elnök szerint a közvetlen találkozások elmaradnak a kampányban, ehelyett a médiában, online területen juttatják el az üzeneteiket a választópolgárokhoz. A fő üzenet, hogy a nehéz időkben össze kell fogni, mivel az együttműködésnek nics alternatívája, amikor közös érdekről van szó. Ezért kötöttek megállapodást az Edélyi Magyar Néppárttal és a Magyar Polgári Párttal. Kelemen Hunor szerint lehetséges 500 ezer szavazatot elérni a parlamenti választásokon, ez pedig megkerülhetetlenné tenné a szövetséget.

A helyhatósági választások kampányához hasonlóan a parlamenti választási kampány is is a koronavírus-járvány indokolta szigorú óvintézkedések mellett zajlik. A jelölteknek be kell tartani az egyészségügyi védelmi szabályokat, illetve a távolságtartásra vonatkozó előírásokat. A szabályok értelmében a zárt térben rendezett kampányeseményeken legtöbb 20 személy, a szabadtéri rendezvényeken pedig legfeljebb 50 személy vehet részt. Az utcán zajló rendezvények esetében legtöbb hatfős csoportokban vonulhatnak a résztvevők. A kopogtatós (door-to-door) kampányakciókon pedig legfeljebb kétfős csapatok vehetnek részt. A zárt térben tartott kampányrendezvények/gyűlések időtartama nem haladhatja meg a 2 órát. A szabadtéri kampányrendezvényeken személyenként 4 négyzetméternyi felületet kell biztosítani a résztvevők számára. A választási propagandaanyagok terjesztése önkiszolgáló standoknál történhet.

A világjárvány kezelésére hozott intézkedésektől függ a politikai erők álláspontja a választási kampányban. Barbu Mateescu szociológus szerint a mostani kampány is szokatlan körülmények között zajlik, tekintettel a járvány alakulására Európában és Romániában. Ez rányomja bélyegét a politikai erők által érintett kérdésekre is. Nem szabad szem elől téveszteni a kampánynak ezt a vetületét, de a politikai erők álláspontja előrelátható. A Nemzeti Liberális Párt védi a foganatosított intézkedéseket, a súlyosabb helyzettel küszködő országokhoz viszonyítva őket, az ellenzék pedig a gondokat és a működésben bekövetkező fennakadásokat fogja kidomborítani. Az AGERPRES hírügynökségnek adott nyilatkozatában a szociológus úgy véli, hogy a helyhatósági választásokon valamivel kisebb volt a részvétel, mint négy évvel ezelőtt, de a parlamenti választások időpontjáig megváltozhat a közfelfogás, azaz az emberek komolyabban veszik a járványt. Mateescu azt mondta, ha bizonyos határokon nem lépnek túl, mindkét tábor saját véleményét fogja hangoztatni, azaz nem lesznek átigazolások a liberális és az ellenzéki tábor között. A szociológus úgy véli meglepetések is lehetnek a helyhatósági választásokhoz képest, megtörténhet, hogy az USR PLUS szövetség sokkal jobban szerepeljen ezennel. A szociológus szerint a parlamenti választásokon a szavazók szabadabbak, nem egy-két jelöltre kell figyeljenek. Barbu Mateescu szerint a decemberi választások után alakuló parlament ugyanolyan sokszínű lesz, mint Románia. Úgy véli, nagy a valószínűsége, hogy három fontos politikai erő legyen, amelyek egyenként a mandátumok legalább 15 százalékát birtokolják, összesen 75-80 százalékot együtt. A választási törvénynek köszönhetően kizárt, hogy az RMDSZ ne jusson be a következő parlamentbe – mondta Mateescu, aki szerint a PRO Románia és a Népi Mozgalom Pártja is meghaladja a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.