Az európai országokban a járvány terjedésének megfékezése céljából egyre több szigorító óvintézkedést kénytelenek bevezetni a hatóságok. Franciaországban teljes kijárási tilalmat rendelt el a kormány. Németország, Belgium, Spanyolország és Görögország egyre több régiójában vezetnek be korlátozó intézkedéseket.

Az Európai Unió vezetői tegnap videokonferencián egyeztettek a járványügyi helyzetről. Az Európai Bizottság elnöke elmondta, hogy támogatni fogják a fertőzött betegek egyik tagországból a másikba való szállítását, ezáltal is enyhítve a nyomást egyes kórházakról. Ugyanakkor létrehoznak egy közös felületet, ahol a szakemberek tanácsokkal láthatják el a tagországok kormányait, és a legújabb tudományos fejleményekről tájékoztathatják egymást, illetve európai szinten egzségesíthetik a kommunikációt.

Angela Merkel német kancellár arra kérte a tagállamok képviselőit, hogy ne zárják le határaikat, és hagyják a gazdaságot működni. Klaus Johannis a járványügyi intézkedések jobb összehangolását, és a tesztelések egységesítését szorgalmazta, valamint pénzügyi támogatást az oltások jövőbeni beszerzésé