Románia mezőgazdaságában jelenleg nagyon megosztott a tulajdonjog, kevés a szövetkezet, alacsony a társulási arány és hiányos a kereskedelmi mérleg, ami 2015 óta rohamosan növekszik – jelentette ki a mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter.

Adrian Oros szerint a gazdák 97 százaléka dolgozza meg a termőföld 40 százalékát, de ezek a gazdaságok 50 hektár alattiak. További 40 százalék területet a gazdák 0,56 százaléka műveli és csak valamivel több mint 300 hektárral rendelkeznek a nagy farmok. A román gazdák alig 2 százaléka dolgozza meg a szántóföldek 21 százalékát közepes gazdaságok keretében, amelyek termőföldje 5 és 30 hektár közötti – mondta a szaktárca vezetője egy délelőtti konferencián.

Hozzátette, gondok vannak a munkaerővel és egyre jobban elöregedik a vidéki lakosság és a gazdák: csupán a vidéki lakosság 29 százaléka 40 év alatti és csak 11 százaléka 55 évesnél fiatalabb – hangsúlyozta Oros, hozzátéve, a román mezőgazdaság továbbra is időjárásfüggő, ami nagyon megérződött idén. Az öntözéses rendszer nem működik, majdnem teljes mértékben tönkrement – hangsúlyozta a mezőgazdasági tárca vezetője.