Az Európai Unió elfogadhatatlannak tartja a konfliktus fokozódását Hegyi Karabahban és új béketárgyalásokra tett felhívást, miközben Örményország és Azerbajdzsán egymást vádolja a terület bombázásáért – tájékoztat a Reuters hírügynökség. Az emberjogi ügyvéd hegyi-karabahi irodája közölte, hogy több mint tíz bombát dobtak le ma Sztyepanakertbe, az enklávé legnagyobb városába, miután tegnap a szülészetet érte találat. Két polgári személy megsérült. Az azeri védelmi minisztérium közölte, hogy Örményország több azeri katonai egységet és települést támadott a frontvonalon.

Az elmúlt 30 év legsúlyosabb Dél-kaukázusi konfliktusa csak táplálja az aggodalmat egy szélesebb háború kirobbanásával kapcsolatban, amelyben Oroszország és az azeriek oldalán álló Törökország is részt vehet. A konfliktus az azeri kőolaj és földgáz exportot is veszélyezteti. Az Európai Bizottság felkérte a feleket, hogy késlekedés nélkül kezdjenek mélyreható tárgyalásokat a békés megoldásról, mint amilyen az október 25-én Wasghintonban aláírt megállapodásban szerepel.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Minszki Csoportja, amelyet a konfliktusban történő közvetítés érdekében hozott létre Oroszország, az Egyesült Államok és Franciaország, várhatóan ma találkozik az azeri és az örmény külügyminiszterrel. Közben Törökország nagyobb szerepet kért bármilyen Hegyi-Karabahhal kapcsolatos béketárgyalásokban.

A többségben keresztény örmények lakta Azerbajdzsánhoz tartozó Hegyi-Karabah az 1990-es években kiáltotta ki függetlenségét a síita muzulmán Azerbajdzsántól és akkor robbant ki a háború, amelyben mintegy 30 ezer ember vesztette életét.