A koronavírus terjedésének megelőzését célzó újabb korlátozások léptek életbe mától Bukarestben és az ország több településén. A szigorítások között szerepel a kötelező szájmaszk viselése nyílt tereken, a vendéglők és a belső teraszok működésének felfüggesztése, valamint bizonyos iskolák áttérése az online oktatásra.

A bukaresti járványügyi operatív törzs tegnap esti döntése értelmében mától bezárnak a fővárosi mozik, színházak és rendezvénytermek. Az ételt és italt forgalmazó vendéglátóhelyek – így a szállodák és panziók vendéglői – nem szolgálhatnak ki beltéri termeikben vendégeket, kivételt csak a szállodák és fogadók tehetnek szállóvendégeikkel. A fővárosi iskolák 100 méteres körzetében kötelező a szájmaszk viselése. Gheorghe Cojanu prefektus rámutatott: az utóbbi két hétben Bukarest lakosságának 1,86 ezreléke fertőződött meg koronavírussal. Hozzátette: a most bevezetett korlátozásokat feloldják, ha a kéthetes fertőzési ráta 1,5 ezrelék alá csökken.

Az operatív törzs ajánlása szerint a magas fertőzési kockázatúnak minősülő településeket vesztegzár alá kell vonni, ezekben át kell térni a távmunkára, ahol pedig nem lehetséges, ott a lépcsőzetes munkakezdést kell bevezetni.