A román-magyar határon át ingázókat, a tanulni átjáró diákokat vagy azokat, akiknek ingatlanjuk, kertjük, gyümölcsösük van a határ egyik vagy másik oldalán nem érintik a Románia által mától bevezetett 14 napos karantén-kötelezettségre vonatkozó korlátozások.

Legalábbis így értelmezi a tegnap este bejelentett rendelkezést a Máramarosszigeti Határrendészeti Felügyelősége – írja a Maszol.ro portál. Iulia Stan szóvivő a Maszolnak elmondta: az ingázók ugyanúgy mehetnek magyarországi munkahelyükre és térhetnek vissza Romániába, ahogyan eddig, az egyetlen feltétel a munkáltatói igazolás felmutatása. A tanulni átjáró diákoknak diák- vagy egyetemi igazolványt, az ingatlantulajdonoknak az adott ingatlan tulajdonjogát igazoló iratot kell felmutatniuk.

Mint ismert: mától 14 napos karantén vár Romániában a Magyarországról és további 48 magas kockázati besorolású államból beutazó személyekre. Azokkal a tünetmentesekkel szemben, akik egy hét után elvégeztetik a koronavírus-tesztet és annak eredménye negatív, a tízedik napon feloldják a karantén-kötelezettséget. Ugyanakkor nem kell karanténba vonulniuk a magas kockázati besorolású országokból érkezőknek akkor, ha három napnál, azaz 72 óránál rövidebb időre érkeznek Romániába és friss – legfeljebb 48 órája végzett – negatív koronavírus-tesztet tudnak felmutatni a határon.