A decemberi parlamenti választások előfutárának tekinti a nemzetközi sajtó a tegnapi helyhatósági választásokat. A francia L’Obs szerint veszélyes próbatétel volt a tegnapi voksolás a kulcsfontosságú parlamenti választások előtt. Az Associated Press szerint a választásoknak a Nemzeti Liberális Párt erejét kellene felmutatniuk, amely a Szociáldemokrata Párt tavalyi bukása után kisebbségi kormányt vezet Romániában. 

Az osztrák Kleine Zeitung szerint a kormányzó liberálisok és az USR-PLUS Szövetség nyilvánvaló eredményekre alapozhatnak, míg a volt kommunistáknak fel kell adniuk eddigi vezető pozíciójukat. Mindenki Bukarestre figyel, de a román politika jövőjére utaló jelek a perifériáról is érkeznek – figyelmeztet az Osservatorio Balcani E Caucaso. Bukarest jobbra tér – írja szalagcímében a La Libre Belgique az exit-poll eredményeket elemezve. Az Euronews szerint a helyhatósági választásokra rányomta bélyegét a COVID válság, amelynek következtében 4 százalékkal esett vissza a bruttó nemzeti össztermék növekedésére vonatkozó előrejelzés, ami jelentős aggodalmat okozott a munkapiacon. 

A svájciak is népszavazáson kellett véleményt nyilvánítsanak tegnap egy nacionalista párt azon javaslatáról, hogy csökkentsék az ország területén élő és dolgozó uniós állampolgárok számát. A Washington Post szerint a svájciak elutasították a kezdeményezést. A Le Temps című helyi lap is arról cikkezik, hogy a svájciak 62 százalékkal mondtak nemet az egyoldalúságnak, de ettől függetlenül távolinak tűnik egy keret-egyezmég megkötése Svájc és a Európai Unió között. 

Örményország és Azerbajdzsán a háború küszöbén – írja szalagcímében a francia Le Monde, amely arról ír, hogy tegnap erőszakos összecsapások robbantak ki az azeri erők és a Jereván által támogatott Hegyi Karabahban élő szeparatisták között. A Washington Post arra figyelmeztet, hogy ez az újabb összecsapás ismét felélesztheti a 30 éves konfliktust. A The Guardian megállapítja, hogy Örményország statáriumot hirdetett és elrendelte a hadsereg teljes mozgósítását. A Ria Novosti szerint az örmény miniszterelnök annak lehetőségéről beszélt, hogy elismerik Hegyi Karabah enklávé függetlenségét. Azerbajdzsán ugyanakkor azt rója fel az örményeknek, hogy 14 békés állampolgárt sebesítettek meg az összecsapásokban. A Tassz hírügynökség az EBESZ elnökét idézi, aki tűzszünetre szólította fel a Hegyi Karabahban szemben álló feleket. A La Libre Belgiqueből megtudhatjuk, hogy miközben a két tábor egymást hibáztatja az összecsapások miatt, Moszkva, a másik közvetítő Franciaország és Brüsszel is azonnali fegyverszünetet szorgalmaztak.