Koncepciós pernek nevezte ma a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója azt, hogy terrorizmus vádjával elítélték a székelyföldi Szőcs Zoltánt. A Brassó megyei törvényszék hétfői ítéletében megváltoztatta az elsőfokú bírósági határozatot, így mégsem szabadulhat a terrorizmus miatt elítélt Szőcs Zoltán.

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt 2018. július 4-én ítélte 5-5 év letöltendő börtönbüntetésre a fővárosi Legfelsőbb Bíróság terrorista cselekmények, illetve ezekre való felbujtás miatt.

Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója a Magyar Televízió egyik csatornáján azt mondta, “hihetetlenül aljas indokkal és aljas módszerekkel” ítélték el a két fiatalembert. Emlékeztetett, a bukaresti bíróság a román szakértők meghallgatása után felmentette őket az alól a vád alól, miszerint bombát akartak robbantani a Kézdivásárhelyre szervezett december 1-jei román nemzeti ünnepségen. A felmentést azzal is indokolták, hogy a szilveszteri petárdákból nem lehet bombát készíteni – tette hozzá. A Brassói Bíróság július végén határozott Szõcs Zoltán feltételes szabadlábra helyezéséről. A határozat ellen fellebbezett az ügyészség, így sor került a másodfokú eljárásra. Korábban a törvényszék a Szőcs Zoltánnal együtt elítélt Beke István szabadon bocsátását is elutasította. Csóti György szerint az ítélet célja, hogy megfélemlítsék az erdélyi magyarokat, hogy ne harcoljanak az autonómiáért és anyanyelvük használatáért.