A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói elutasítják az intézmény új kuratóriumát és felügyelőbizottságát, illetve a lemondásukat is követelik. Addig a hallgatókon és a tanárokon kívül mást nem engednek be az épületbe – tudósít a HVG. Tegnap délután a hallgatók vastapssal kísért sajtótájékoztatón olvasták be követeléseiket, és köszönetet mondtak mindenkinek, aki velük együtt részt vett a demonstráción.

A tizenhárom pontos követeléslista értelmében a diákok egyebek mellett garantált autonómiát kérnek az egyetemnek, elutasítják az egyetem modellváltásáról szóló törvényt a jelenlegi formájában, a kuratórium és a felügyelőbizottság kinevezésének módját és így a jelenlegi kuratóriumot és felügyelőbizottságot is; elutasítják továbbá a fenntartó által elfogadott alapdokumentumokat, illetve bármilyen önkényesen kinevezett új vezetőséget, és követelik többek között a szenátus jogköreinek visszaállítását.

A diákok ígéretük szerint addig nem mennek haza, amíg nem teljesítik követeléseiket, erre egyelőre azonban semmilyen esély nem látszik a Vidnyánszky Attila vezette új kuratórium részéről. A HVG ugyanakkor arról számol be, hogy Vidnyánszky nyitottságot vár a tanároktól és diákoktól, és azt ígéri, egy oktatót sem küld el. Mára egyeztetésre hívta a lemondott rektorhelyettest, Upor Lászlót.

Mint ismert, szeptember elsejei hatállyal lemondott a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése és szenátusa, mert szerintük a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium felszámolta az autonómia minden lényeges elemét.