A választási kampányban alkalmazandó egészségügyi óvintézkedések, valamint a színházak, mozik és vendéglők újranyitásának ügyében dönt mai ülésén az országos vészhelyzeti bizottság. Ludovic Orban miniszterelnök bejelentette: a döntéshozók fontolgatják, hogy a zárt terű vendéglők és kulturális intézmények megnyitása ne egységesen történjen, hanem csak ott, ahol az utóbbi 14 nap során a koronavírusos fertőzések száma nem haladt meg egy bizonyos értéket.

Bogdan Gheorghiu művelődésügyi miniszter a járványhelyzet függvényében három, megyénként eltérő forgatókönyvet javasol a mozik, a színházak és az operák szeptember 15-től történő megnyitására. Eszerint azokban a megyékben, ahol nagyon alacsony a koronavírus-fertőzöttek száma, a mozik és a színházak kihasználhatják a nézőtéri kapacitásuk 100 százalékát, a magasabb esetszámú megyékben pedig a nézőtéri kapacitásuk 66 százalékát. Azokban a megyékben, ahol nagyon magas a fertőzések száma, ott a mozik, színházak és operák zárva maradnának.


A vendéglátóipar képviselőivel ma délutn 3 órától tanácskoznak a kormány szakértői a zárt terű éttermek megnyitásáról, az erre vonatkozó döntés a megbeszélést követően születik meg majd – tette hozzá a kormányfő.

Ludovic Orban azt is közölte, hogy a hatóságok nem szándékoznak módosítani a játék-termek nyitvatartási programján.