Az utóbbi időben megszaporodtak a szándékos közúti veszélyeztetés esetei, amikor agresszív sofőrök okoznak balesetnek alig minősülő szerencsétlenséget.

Közleményükben felhívják a figyelmet, hogy egyes autóvezetők veszélyes manőverei mögött a szankciók és a közlekedésellenőrzés alacsony hatékonysága áll. A statisztikákba balesetként bekerülő közúti eseményeket többnyire olyanok okozzák, akik nevelésbeli hiányosságaik, frusztrációik vagy egyéb pszichikai-érzelmi sérüléseik okán egyre agresszívebbek és szembefordulnak a közlekedési normákkal. Ilyen körülmények között, bár az érintettek nyilvánvalóan nem tudják felmérni a tetteik várható következményeit, baleset bekövetkeztekor inkább szándékosságról beszélhetünk, semmint tévedésről – érvelnek. Felhívják a figyelmet, hogy a törvény szigorának növelése nélkül egyre nehezebbé válhat az ilyen viselkedés kordában tartása.

Az utóbbi időben megszaporodtak a szándékos közúti veszélyeztetés esetei. Csak az elmúlt 48 órában két ilyen eset kapott nagy nyilvánosságot.

A Bukarest melletti Corbeancán egy feldühödött férfi az autójával leszorította az útról a bicikliző Alex Filip autóversenyzőt, miután többször is megelőzte, és mindannyiszor egyre közelebb suhant el mellette. Egy nappal korábban egy nő gázolta el szándékosan az autóját üldöző motoros rendőrt. Amikor elfogták, azt állította, hogy nem akart rosszat a rendőrnek, csupán sietett.