Az Egészségügyi Világszervezet szerint a koronavírus-járvány most induló, újabb hulláma kezelhető lesz, így az nem fogja teljesen megbénítani a társadalmat.

Franciaországban, Németországban, Spanyol- és Olaszországban ismét rekordszámú új fertőzöttet jelentenek naponta, a tavaszi megbetegedési hullám után. Olaszországban három nap alatt megháromszorozódott a betegek száma, elérve a 845-t. Az utóbbi két hónapban most először nőttek az esetszámok ilyen gyorsan. A betegség most leginkább a 35 éves korosztály körében terjed, sokan külföldről, többek közt Romániából térnek haza. A legtöbb fertőzöttet Veneto, Lombardia, Lazio és Toscana tartományban tartják számon.

Németországban is tegnap jelentették a legmagasabb napi fertőzésszámot a koronavírus-járvány áprilisi csúcsa óta. Az elmúlt 24 órában jegyzett több mint 1700 megbetegedés mellett Angela Merkel kancellár kizárt bármiféle további enyhítő intézkedést, sőt utazási figyelmeztetést adott ki a magas kockázatú országokat illetően. A kancellár ugyanakkor felszólította a tartományi vezetőket, hogy következetesen és szigorúan követeljék meg a lakosságtól a járványügyi óvintézkedések betartását. A hatóságok külön figyelmet fordítanak a nyaralásból hazatérő német állampolgárokra, megpróbálva kiszűrni azokat, akik a vakáció alatt fertőződhettek meg a koronavírussal. Ennek érdekében ingyenes tesztelési lehetőséget bocsátanak a rendelkezésükre, amelyet kötelező elvégezni azoknak, akik a járvány szempontjából magas kockázatú régiókból térnek haza.