Az alkotmánybírósághoz fordul a Nemzeti Liberális Párt a szociáldemokraták által benyújtott bizalmatlansági indítvány miatt – jelentette be Ludovic Orban.

A miniszterelnök azt mondta: a kormány és a parlament közötti alkotmányos természetű jogi konfliktus megállapítását kérik a taláros testülettől a bizalmatlansági indítvány benyújtása kapcsán, mert „precedens nélküli”, hogy egy ilyen eljárást a parlamenti vakáció ideje alatt kezdeményezzenek.

A kormányfő meglátása szerint az alkotmány „betűje és szelleme szerint” bizalmatlansági indítványt kizárólag a rendes parlamenti ülésszak alatt lehet benyújtani. Úgy véli: a bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos procedúrát mindaddig fel kell függeszteni, amíg az alkotmánybíróság állást nem foglal az ügyben. Ludovic Orban szerint a PSD „az alkotmány iránti tisztelet hiányáról” tesz tanúbizonyságot.

Az ellenzéki párt szerint azonban az alkotmány nem tesz különbséget rendes és rendkívüli parlamenti ülésszak között. Ezen az állásponton van egyébként Augustin Zegrean, az alkotmánybíróság volt elnöke is.