Ráz a hideg valahányszor a politikusok – az államfő, a miniszterelnök – nagy hangon bölcsködnek az oktatásról, az iskolakezdés gondjairól most, a járvány idején. Nagyon okosok, amikor olyasmiről beszélnek, amihez nem értenek. Ők azok, akik mindenkor és mindenkit tanítanak. Ahelyett, hogy végeznék a dolgukat… És maguk is tanulnának valamit néha.

Nemrég olvastam Doktor Bencze Mihály felmondó levelét. Ő az a tanár, aki Erdélyi Magyar Matematikaversenyt, valamint Nemzetközi Magyar Matematikaversenyt szervezett és tartott életben éveken át; akinek a munkájára még az Európai Unió is felfigyelt, és 2017-ben Európai Polgári Díjban részesítette őt. Ennek az embernek a romániai tanügy előírása szerint nincs helye az oktatásban, le kellett mondania, mert tavaly novemberben betöltötte a 65 évet. Vagyis szép hazánkban mihelyt igazán ért már valaki valamihez, megjelenik a bürokratikus határ, és nem dolgozhat tovább. Le kell mondania arról, hogy továbbra is tegye azt, ami hasznosnak bizonyult.

Pedig Doktor Bencze Mihály matematikaversenyeit még a szakemberek, a kollégái is nagyra értékelik – ami valóságos csoda! Erdős Pál szerint ezek a matematikaversenyek „a Kárpát-medence legfontosabb matematikai intézetét” alkotják. Ezt az „intézetet” teremtette meg Doktor Bencze Mihály – és jó lenne, ha valaki életben tartaná, folytatná tovább e nagyszerű intézet keretében a munkát. És szerény véleményem szerint érdemes lenne hasonló versenyeket szervezni és intézményesíteni a többi tantárgy esetében is – akkor igazán magasra ívelhetne a magyar nyelvű oktatás szép hazánkban, és Európában is, egyaránt. A gyermekek ugyanis szeretik a versenyeket, mert ott nem csak oktatják és fegyelmezik őket, hanem maguk is cselekednek: megmutatják, hogy mire képesek. Figyeljünk oda erre!

Most, iskolakezdéskor viszont nem ez a nagy gond. Hanem az, hogy a koronavírus járvány miatt mit kezdhetnek a gyermekekkel. Háromszéken már gondoskodtak róla. Az iskolák egyharmadában két váltásban zajlana az oktatás – kétharmadában pedig egy váltásban. A 77 háromszéki iskolából 61-ben meg tudják oldani a diákok jelenlétét. Érdemes odafigyelni arra is, hogy például Magyarországon azokban az osztályokban, ahol nem tudják betartani a diákok közötti másfél méteres távolságot, ott kötelező a maszk használata. A digitális munkarend bevezetése pedig akkor válik szükségessé, ha az iskolában vírusos megbetegedés észlelhető. Tehát, nem akármikor, hanem csak akkor, ha valóban kényszerhelyzet alakul ki.

Azt is jó látni, hogy Csíkszeredában a városi hatóság 450 darab kézfertőtlenítő adagolót, 55 ózongenerátort, és adagolónként 5 liter kézfertőtlenítő oldatot vásárolt az iskolák számára. Ez a fontos, és nem pedig a sok duma, okoskodás! A tanulónak iskolára van szüksége, ahol együtt lehet a társaival. Tanító vagy tanár kell neki, aki cselekvésre készteti. Nem pótolhatja az iskolát semmilyen online felszerelés. Erre is oda kellene figyelni.