A belarusz belügyi hatóságok szabadon engedik az összes tüntetőt, akit az elmúlt napok tömeges tüntetésein vettek őrizetbe – jelentette mára virradó éjjel Minszkből a TASZSZ orosz hírügynökség.

A hírt az éjjel jelentette be Aljakszandr Barszukov belügyminiszter-helyettes a főváros Okresztina utcai fogháznál, ahova barátok és hozzátartozók százai érkeztek, hogy élelemmel, vízzel és takarókkal várják szabadon engedett szeretteiket.

Az elengedett tüntetők egy része a Reuters hírügynökség szerint arról beszélt, hogy zsúfolt cellákban töltötték fogságukat, és bántalmazásokra is panaszkodtak.

Fehéroroszországban tegnap már ötödik napja vonultak utcára az emberek a vasárnapi elnökválasztás óta, amelyen az előzetes eredmények szerint a hivatalban lévő Aljakszandr Lukasenka a szavazatok 80,08 százalékával győzött. Az ellenzék kétségbe vonja a választás tisztaságát és országszerte tüntetéseket, sztrájkokat szervezett.

Az orosz Novaja Gazeta adatelemzői kiszivárgott adatok alapján saját elemzést készítettek a fehéroroszországi vasárnapi elnökválasztás eredményéről. Arra a következtetésre jutottak, hogy nagy valószínűséggel Szvjatlana Cihanouszkaja nyerte el a szavazatok többségét, de ha mégsem teljesült volna ez a feltétel, még mindig kellő számú szavazatot kapott volna ahhoz, hogy második fordulót kelljen tartani. Az elemzés szerint az eredmény az ellenzéki szempontból legszerényebb változatban is 45% lett volna Cihanouszkaja részéről, míg Lukasenka nem szerezhetett többet a voksok 43%-ánál.

Tegnap ismét emberek ezrei alkottak élőláncot, és vonultak végig Minszk utcáin. A több tízezer tüntetőhöz a Reuters szerint csatlakoztak a Lukasenka elnök vezette posztszovjet rezsim büszkeségének tartott állami nagyvállalatok, például a teherautókat és buszokat gyártó MAZ dolgozói is. A helyi média arról is beszámolt, hogy egy Minszktől északkeletre fekvő városban tüntetés volt a vontató és földmunkagépeket gyártó BelAZ gyárban, valamint a grodnói Azot vegyi üzemben is.