Megszavazta a libanoni parlament, hogy Bejrútban szükségállapotot vezessenek be a múlt heti tragikus robbanást követő helyreállítás érdekében. A parlament a szerencsétlenség után tartott első ülésén hozta meg döntését a szükségállapotról, széles hatáskörrel ruházva fel a hadsereget a növekvő népharag és politikai bizonytalanság közepette.

Még lemondása előtt a kormány szükséghelyzetet rendelt el Bejrútban, de a tartós szükségállapot bevezetéséhez szükség volt parlamenti jóváhagyásra is.

Így most a hadsereg kijárási tilalmat rendelhet el, megakadályozhat nyilvános összejöveteleket, cenzúrázhatja a médiát, és katonai bíróság elé állíttathat akár polgári személyeket is a biztonságot veszélyeztető cselekmények gyanújával. Emberi jogi szervezetek attól tartanak, hogy a kibővített hatásköröket az ellenvélemények elhallgattatására használhatják fel. Emlékeztettek, hogy a koronavírus-járvány miatt már a polgári kormány is kibővített jogkörökkel rendelkezett.

A kikötő területén múlt kedden történt robbanásban több mint 170 ember vesztette életét, és több mint hatezren megsérültek, a kormány lemondásra kényszerült. Továbbra sem tudni pontosan, hogy mi okozta a bejrúti kikötőben tárolt 2740 tonna ammónium-nitrát felrobbanását. A kiszivárgott dokumentumok szerint azonban az ország legfelsőbb vezetése és biztonsági vezetők is tudtak arról, hogy a vegyi anyagot a kikötőben tárolják. A vizsgálatba az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) is bevonta a hétfőn lemondott és jelenleg ügyvivőként működő kormány.