Kötelező lesz a maszkviselés Bukarestben az óváros sétálóutcáin, valamint a piacokon és a buszmegállókban, vonatállomásokon is. A főváros vészhelyzeti bizottsága döntése értelmében egész nap kötelező lesz a védőmaszk viselése az óváros sétálóutcáin, a piacokon, vásárokon, továbbá a tömegközlekedési eszközök megállóiban, a vonatállomásokon, buszpályaudvarokon és taxiállomásoknál.

Döntés született arról is, hogy a különféle események, előadások szervezőinek kötelességük védőmaszkokat biztosítani a résztvevőknek, akiknek kötelező módon viselniük kell ezeket az esemény egész ideje alatt.

Szintén mától Kovászna megyében is kötelező a védőmaszk viselése bizonyos helyeken és időintervallumokban. A megyei vészhelyzeti bizottság rendelete értelmében a koronavírus terjedésének fékezése érdekében minden 5 évet betöltött személy számára kötelezővé teszik az orrot és a szájat eltakaró védőmaszk viselését a zárt köztereken, illetve az olyan forgalmas nyílt tereken, mint a piacok, vásárok, buszmegállók, vonatállomások, pályaudvarok, kültéri ünnepségek, zarándoklatok helyszínei, turisztikai látványosságok külső terei. A pontos helyszíneket és időintervallumokat a megyei közegészségügyi igazgatóság javaslatai alapján jelölik ki.

A maszkviselési kötelezettség alól csak a nehéz fizikai munkát végzők és az 5 éven aluliak mentesülnek – derül ki a prefektúra honlapján közzétett határozatból.

A vészhelyzeti bizottság döntése értelmében ugyanakkor 23 óra és 6 óra között nem működhetnek az éttermek, kocsmák, kávézók teraszai, és a játéktermeknek is be kell zárniuk 23 órakor.