Július 14-én reggel hat órával kezdődően csak az a külföldi állampolgár léphet be Görögországba, aki negatív Covid-19 tesztet tud felmutatni, döntötte el az athéni kormány.

A teszt nem lehet régebbi 72 óránál. Kivételt csak a diplomaták, orvosok és fuvarozók jelentenek.

A döntés előzményeként számos turistát diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel, köztük három román állampolgárt a bukaresti külügyminisztérium szerint.

Érdekes mindazonáltal, hogy az intézkedést az Euractiv portál szerint csak a Kulata – Promakhonasz határátkelőn alkalmazzák, amelyet túlnyomórészt a görög tengerpartra utazó román turisták használnak.

A román külügy közleményében emlékeztet, hogy a görög határőrök továbbra is kérik az úgynevezett utaslokalizációs űrlapot, amelyet a Görögországba tartó turistáknak a határátkelőhöz való megérkezésük előtt legalább 24 órával ki kell tölteniük. A külügyminisztérium egyúttal figyelmeztet, hogy a görög hatóságok előzetes értesítés nélkül módosíthatják az országba való belépés feltételeit. Aki tehát útnak indul a görög tengerpartra, vegye számításba, hogy adott esetben vissza kell fordulnia.