A dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott függetlenség napi beszédében Donadld Trump az „amerikai forradalom” eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit. Úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.

Elemzők szerint Donald Trump nem véletlenül választotta ünnepi beszéde helyszínéül Mount Rushmore-t, ahol a hegyoldal sziklájába vésték négy amerikai elnök – George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln és Theodore Roosevelt – portréját. Az Egyesült Államokban hetek óta tartó tüntetéseken és zavargásokon ugyanis a Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) nevű mozgalom mind a négy államférfi tevékenységét megkérdőjelezi.

Beszédében az elnök hosszasan méltatta az amerikai történelem nagyjait, és erősen bírálta az amerikai történelem személyiségei szobrainak, emlékműveinek lerombolását.  „Ha elpusztítjuk a történelmünket, nem fogjuk megérteni önmagunkat és Amerika sorsát sem” – szögezte le, és elítélte „a szélsőbaloldal új fasizmusát, amely abszolút lojalitást követel”.