Csaknem egész Romániában áradnak a folyók az elmúlt napok esőzései nyomán. A Bánságban a legsúlyosabb a helyzet, ahol töltéseket, gátakat szakított át a Temes.

Az Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) csaknem valamennyi erdélyi folyóra másodfokú (narancssárga) figyelmeztetést bocsátott ki, mely vasárnap délutánig érvényes. A Bánságban, a Bisztra és a Temes folyókon a figyelmeztetés harmadfokú (vörös jelzésű).

Pénteken a Temes vízszintje a 2005-ben jegyzett történelmi csúcs fölé emelkedett, és Lugos város alatt meghaladta a baloldali árvízvédelmi gát töltéskoronájának szintjét. A töltés fölött a mezőre ömlő víz három óra alatt elmosta a gátat, mely két helyen is átszakadt.

Marcel Vela belügyminiszter, aki a helyszínen tájékozódott a helyzetről, közölte, hogy a gátszakadás nem sodort veszélybe településeket, csupán mezőgazdasági területeket árasztott el a víz. A tárcavezető a helyi vízügyi vezetőket tette felelőssé a történtek miatt, akik szerinte nem végezték el az elmúlt években a szükséges árvízvédelmi munkálatokat.