Nem akarom tovább ragozni.” „Unom a banánt.” „A berendezés marad.” Ugye, mindhárom mondat ismerősen hangzik? Ma a közhelyről lesz szó, vagyis egy olyan szókapcsolatról, amely „valamely általánosan ismert tényt, dolgot, megállapítást minden eredetiség, egyéni szemlélet és íz nélkül, elcsépelt, elkoptatott formában fejez ki” – olvasható a Nyelvművelő kéziszótárban.

De honnan ered a magyar megnevezés? Német mintára keletkezett, nyelvújítás kori összetétel, ugyanúgy, mint a közszellem és a közérzet; az 1800-as években került a nyelvünkbe. Rokon értelmű szavai közé tartozik a klisé, a sablon, a banalitás és a frázis. Utóbbi, vagyis a frázis latin jövevényszó, a latinba pedig a görög nyelvből került. Manapság ’üres szólam’ jelentésben választékos stílusértékű szó, ’zenei mondat’ jelentésben pedig zenei műszó.

És miért használnak az emberek közhelyeket? A nyelvművelő szótár szerint elsősorban gondolat- és stílusbeli szegénység miatt, de szellemi igénytelenség és kényelemszeretet is állhat a háttérben…

A nyilvános (szónoki) beszédben például ilyen és ehhez hasonló mondatkezdéseket találunk: „Én úgy gondolom, hogy…” „Csak azt szeretném hangsúlyozni, hogy…” „Őszintén szólva…” „Én is csatlakozom az előttem szólóhoz…” „Szerény véleményem szerint…” „Csak azt akarom mondani, hogy…” „Nem tudom, ki hogy van vele…” „Néhány mondat erejéig…”

Miközben ezeket a mondatokat olvastam, elgondolkodtam azon, hogy én hányszor használok naponta közhelyeket… mert nem egyszerű mellőzni őket. Akkor miért kerülnek bele a szövegeinkbe? A nyelvészek szerint, aki közhelyet használ, olcsó és biztos hatásra törekszik, egyszersmind a korszerűség, a beavatottság látszatát próbálja kelteni”.

Milyen példák vannak még? „Hogy oda ne rohanjak!” „Előfordul az ilyesmi a legjobb családban is!” „Mint a mellékelt ábra is mutatja…” „Ízlések és pofonok különböznek.” „Nem most jöttem le a falvédőről!” „Tele van a hócipőm.” Valószínűleg Önök is hallották ezeket a mondatokat néhányszor.

Most egy ingatlanokat népszerűsítő honlapról idéznék: „Ízlések és pofonok különböznek. De talán egy ilyen igényes, elegáns otthon kapcsán nem merül fel, hogy ronda. Kimagasló ízlés és minőség 66 nm-en 88 millióért eladó!”