Elkezdődött a képességvizsga több mint 170 ezer nyolcadik osztály végzett diák számára. Ma román nyelv- és irodalomból vizsgáztak a tanulók, akik az 5-ös számú tételsort kapták – számolt be az edupedu.ro. Szerdán matematikából, csütörtökön pedig anyanyelvből vizsgáznak a nyolcadikosok. Ez utóbbira mintegy 10.290 kisebbségi diákot várnak.

Mint ismert, a tanulókat a vizsgaközpont kapujában egy orvos fogadja, aki elvégzi a legalapvetőbb epidemiológiai vizsgálatokat. Ezt követően egy pedagógus kíséri őket a vizsgaterembe. A diákok hőmérséklete nem szabad meghaladja a 37,3 Celsius-fokot. Ha mégis meghaladja, a mérést 2-5 perces időközönként még háromszor megismétlik. Azok a diákok, akik karanténban vannak, vagy testhőmérsékletük meghaladja a megengedett értéket, június 29-én vizsgázhatnak. Az oktatási minisztérium nyilvántartásában 50 karanténban levő nyolcadik osztályos szerepel.

A kisérettségi eredményeit június 22-én, teszik közzé a vizsgaközpontokban, az óvásokat június 22-én délután 4 órától 7 óráig, illetve 23-án 8-tól 12 óráig lehet benyújtani, akár elektronikus úton is. A végleges eredményeket június 27-én, szombaton teszik közzé. A végzősök számítógépes elosztására július 10-én kerül sor.

Monica Anisie oktatási miniszter azt nyilatkozta, hogy minden vizsgadolgozatot más megyében javítanak. A képességvizsgán szerzett jegy 80 százalékban számít bele a 9. osztály felvételi jegyébe.