A készenléti állapot június 15-e utáni meghosszabbítását javasolja a parlamentnek Klaus Johannis államfő, miután tegnap a Cotroceni-i palotában egyeztetett Ludovic Orban kormányfővel, Raed Arafat belügyi államtitkárral és több a koronavírus-járvány kezelésében érintett szakminiszterrel. Az államfő a döntést azzal indokolja, hogy a szükségállapot megszűnte után nem csökkent számottevően a koronavírus-fertőzöttek száma, ezért továbbra is felelős hozzáállásra van szükség mind a hatóságok, mind pedig az állampolgárok részéről.

Ugyanakkor lazítanak több, korábban elrendelt szigorító intézkedésen, így június 15-e után kinyithatnak például a bevásárlóközpontok, de az ezekben található éttermek és játszóházak továbbra is zárva tartanak. Szintén kinyitnak a magán óvodák és bölcsődék. Magánjellegű rendezvényeken, azaz születésnapokon, keresztelőkön engedélyezik maximum 20 fő részvételét beltérben és 50 fő részvételét szabadtéren, de továbbra is tilos lesz a koncertek, fesztiválok, városnapok szervezése. Június 15-től megnyílnak a strandok, de csak a kinti medencéket lehet használni.

Eltörlik továbbá az otthoni karantén kötelezettséget azok esetében, akik olyan országokból érkeznek, ahol viszonylag alacsony a koronavírus-fertőzöttek aránya: vagyis 1 millió lakosra számítva naponta kevesebb mint 5 új koronavírusos eset jut. Az érintett országok listáját naponta frissítik az Európai Fertőző Betegségek Központja által szolgáltatott adatok alapján.

A kormány által meghosszabbítandó készenléti állapotot a parlamentnek is jóvá kell hagynia – az ellenzéki pártok vezetői azonban nem fogadták pozitívan az államfő bejelentését.