Magyar kezdeményezésre 2013 óta minden évben június 10-én ünnepelik meg a 20-ik század fordulójának egyedülálló művészeti irányzatát. A kezdeményezés a magyar Lechner Ödön és a katalán Antoni Gaudí építészek halálának évfordulójához kapcsolódik. Mindketten június 10-én hunytak el: előbbi 1914-ben, utóbbi 1926-ban. A Jugedstíl vagy Art Nouveau néven is ismert szecesszió az egyik legközkedveltebb képzőművészeti és építészeti stílusirányzat, ugyanis legfőbb jellemzői a szépség, a természetközeliség, a játékosan hullámzó növényi vagy geometrikus ornamentika, az élénk színek.

Benedek Csilla/SRR

Az impozáns és a hagyományokkal gyökeresen szakító képzőművészeti, építészeti és zenei irányzat olyan modern kulturális törekvés volt, amely újrarajzolta Bécs addigi konzervatív arculatát. A modern kulturális stílusirányzatot Gustav Klimt, Koloman Moser, Josef Hoffmann és még sok más kortárs művész hozta létre Bécsben 1897. április 3-án.

Az európai városok közül, ahol sok szecessziós épület található, megemlíthetjük Bécs mellett Budapestet, Berlint és Barcelonát, idehaza pedig Nagyváradot.

Az erdélyi városban olyan jelentős műemléképületek képviselik a múlt századi modern képzőművészeti és építészeti stílusirányzatot, mint az Apolló-palota, Stern-palota, Moskovits-palota, Adorján-házak, Astoria szálloda (egykori EMKE kávéház), Poynár-ház, Darvas-La Roche ház, Füchsl-palota vagy a Fekete Sas palota.