A hazai sajtó egyik fő témája a szexuális nevelés iskolai tananyagba való bevezetése körüli vita, illetve az, hogy kezdődik a valódi krízis, hiszen az állam június elsejétől már nem folyósítja a  kényszer-szabadságra küldött alkalmazottak javadalmazását, csak azokban az ágazatokban, amelyek a vírushelyzet miatt még mindig nem indulhattak újra.

A Ziarul Financiar egy mai cikkében ír arról, hogy a kényszer-pihenőre küldött alkalmazottak fele veszti el a munkáját ebben a hónapban, és ezzel a munkaerő-piaci egyensúly megbomlik, több mint 400 ezren maradnak munka nélkül első körben,  Sorina Faier, az Elite Searchers cég munkatársa azt nyilatkozta a ZF-nek, hogy a műszaki munkanélküliségi támogatás június 1-jei lejártát követően sok vállalat korlátozza majd a tevékenységét, vagy csődbe jut. Az érintett alkalmazottak egyetlen lehetősége az, hogy átképezik magukat és olyan ágazatban próbálnak elhelyezkedni, amelyeket nem érintett a válság. A szakértő szerint a román munkaerő-piacot és vállalkozásokat erősen megrázta a világjárvány okozta válság, s ez utóbbi jóval nagyobb, mint amekkora a 2008–2009-es gazdasági válság volt.

Klaus Johannis az alkotmányt és az ország területi integritását védte, amikor április végi nyilatkozatában kigúnyolta a magyar nyelvet, és azzal vádolta az ellenzéki Szociáldemokrata Pártot, az RMDSZ-t és áttételesen a magyar miniszterelnököt, hogy titokban Erdély kiárusításáról egyezkedik – írja a Maszol.ro internetes lap mai számában, idézve az elnök abban a válasziratából, amelyben az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnak előtt védekezik az ellene megfogalmazott panaszokkal szemben. Johannis a válaszában a testület fennhatóságát kérdőjelezi meg,  és gyakorlatilag törvény fölöttinek állítja be magát – jegyzi meg a Maszol.ro.

A Szabad Európa romániai portálján Sabina Fati interjúja olvasható Lucian Boia történésszel legutóbb megjelent A románok és Európa. Egy meglepő történet című könyve kapcsán. A 76 éves történész, akinek műveit Rostás Péter István fordításában a magyar olvasók is szívesen lapozzák, pragmatikus és helyenként kritikus hangvétele miatt az interjú során azt állítja, meglátása szerint a nem túl távoli jövőben Erdély autonómiája megvalósulhat, hiszen ez egy régi elképzelés, egyáltalán nem új, és nem is feltétlenül a trianoni döntés következménye. Boia szerint Iuliu Maniu és társai már nagy egyesüléskor szerették volna Romániát szövetségi állammá formálni, ez sajnos nem jött össze.

Nem tétlenkedtek az ügyészségek idén: több száz esetben kértek a gyanúsítottak titkos megfigyelését lehetővé tevő engedélyt a legfelsőbb bíróságtól – írja a Főtér.ro portál egy mai cikkében.Az internetes lap azt is megjegyzi, a legfelsőbb bírák nagyon engedékenynek bizonyultak: az év első hónapjaiban 353 esetben jóváhagyták, hogy az ügyészek az illetékes szervek bevonásával lehallgattathassák az érintettek telefonjait, illetve folyamatosan megfigyelés alatt tartsák őket.Mindezt a nemzetbiztonságról szóló 1991-es törvény alapján tették. Tavaly összesen 1017 megfigyelési engedélyre bólintottak rá, két éve 833-ra, 2017-ben pedig 966-ra – tudósít a Főtér.ro internetes lap.

A mai Krónika Vélemény rovatában Amerikai álmatlanság címmel  Pataky István írása olvasható. Nem könnyű Amerikát megérteni Európából – írja a szerző. A történelem folyamán jó néhányszor bebizonyosodott már, hogy a hollywoodi szaftos sztori és a valóság között hajszálnyi a különbség csupán, de olykor az átjárás is működik. Miközben a washingtoni külügyminisztérium évente több oldalas jelentéseket készített különböző országok gonosz kormányzatainak jogtipró gyakorlatairól, addig az Egyesült Államokban rendületlenül szakadt egyre lejjebb egy többnyire feketékből álló réteg. Ezek az európai ésszel nehezen felfogható szegénységbe csúszó nagyvárosi tömegek talán éppen Obama idején vesztették el minden reményüket a felemelkedésben. Mert természetesen nem igaz, hogy Amerika a lehetőségek országa. A szerencsétlen George Floyd halála csak az a szikra volt, amelyik bármikor, bárhol kipattanhatott volna. De miért tudott ilyen méreteket ölteni a fosztogatással egybekötött lázongás? A szegénység miatt elkeseredett és a valóban létező rasszizmus miatt dühös, de kellőképpen fel is dühített tömegek joggal érzik úgy: eljött az ő idejük. Az új koronavírus néven futó pszichózis, az ezáltal kissé megbénult ország különösen jó terep az anarchiához. Az Európában az utóbbi időben visszaszoruló szélsőbaloldali mozgalom, az antifasiszta jelige alatt balhézó Antifa soha nem látott játszótérre lelt az amerikai nagyvárosokban. Választási év lévén, a „lázadókat” biztatók mögött nyíltan vagy titokban felsorakozik mindenki, akit zavar Donald Trump – írja Pataky István Amerikai álmatlanság című cikkében a Krónika napilap Vélemény rovatában.