Franciaországban ezen a héten az élet csaknem teljes mértékben visszaáll a rendes kerékvágásba, miután a hatóságok úgy ítélik meg, hogy sikerült ellenőrzés alá vonni a koronavírus-járványt, amely közel 29 ezer halálos áldozatot okozott eddig.

Edouard Philippe miniszterelnök engedélyezte az enyhítő intézkedések gyorsított bevezetését, de újfent óvatosságra intette a lakosságot. A szabadság a szabály, a korlátozás a kivétel – fogalmazott a francia miniszterelnök, aki hozzátette, hogy a járványhelyzet jó, de a vírus továbbra is közlekedik az országban, bár a terjedési sebességét ellenőrzés alatt tartják. Franciaország térképe jelenleg zöld, három kivétellel: Párizs térsége narancssárga, akárcsak két tengerentúli terület. Ezekben az övezetekben fenntartják az óvintézkedéseket június 22-ig, amikor ismét értékelik a helyzetet. A kormányfő elmondása szerint a tervezettnél korábban kinyitnak az iskolák, az éttermek, bárok és kávézok, újraindul a kulturális és sporttevékenység, viszont a narancssárga zónákban életben marad néhány óvintézkedés. Ezen a hétvégén kinyitják az összes még zárva tartott parkot és közkertet. Fenntartják ugyanakkor, hogy az összejöveteleken legtöbb tíz fő vehet részt, és alkalmazni kell a távolsági munkát minden esetben, amikor csak lehetséges. Be kell tartani továbbá a fizikai távolságtartásra vonatkozó szabályokat, az egészségügyi hatóságok pedig ajánlják a maszkviselést a nyilvános tereken is. Jövő keddtől megszűnik az utazási korlátozás is, amelynek értelmében jelenleg a franciák legfeljebb 100 kilométerre távolodhatnak el a lakásuktól. Június 15-től a franciák szabadon utazhatnak az Európai Unió határain belül, viszont a harmadik országokkal való határnyitásról Párizs a többi tagállammal egyetértésben dönt. Ettől a hétvégétől egyéni döntés alapján használható a Stop Covid mobiltelefonos alkalmazás, amely figyelmezteti a készülék tulajdonosát, ha fertőzött személy közelébe kerül. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az alkalmazás használata, amit a parlament törvényben engedélyezett, nem vezet visszaélésekhez a személyes adatok kezelését illetően.

Olaszországban szerdától lehet majd szabadon közlekedni az országban, sőt a schengeni határokat is megnyitják, illetve a Nagy Britanniából érkezőknek sem kell 14 napig karanténba vonulniuk.

A Román Rádiótársaság római tudósítója szerint a járvány által kevésbé érintett olasz tartományok lakossága nem fogadta lelkesedéssel ezeket a híreket. Egyébként az utóbbi 24 órában 593 új fertőzést regisztráltak Olaszországban, ebből 380-at Lombardiában. 70 halálos áldozat volt, és az intenzív osztályokon március 6-a óta először kezelnek 500-nál kevesebb beteget.

Közben Szardínia és Szicília kormányzója azt kérte, hogy a beutazók egészségügyi igazolványt mutassanak fel, de a regionális ügyekkel megbízott miniszter alkotmányellenesnek nevezte és elutasította az ötletet.

Nápoly és Palermo lakói sem lelkesednek a gondolattól, hogy idegenek érkezhetnek a vidékre, és kérték a kéthetes karantén érvényben tartását. Azonban nehezen képzelhető el, hogy a turisták szabadon mozogjanak, de az olasz állampolgárok közlekedését továbbra is korlátozzák.