A hazai és nemzetközi sajtó egyaránt tárgyalja az EU által létrehozott újjáépítési alapot, azt, hogy Európai Bizottság kedvező feltételekkel vehet fel hosszútávú hiteleket a piacon, és azt is hogy a francia-német válságkezelési tervnek egyes tagállamok örülnek, mások egyáltalán nem értenek egyet vele.  A felvett hiteleket 2028 és 2058 között fizetnék vissza a tervek szerint. Mivel a csomag 500 milliárd euró értékben vissza nem térítendő támogatást is tartalmaz, ez azt jelenti, hogy az unió közös hitelfelvételt hajtana végre a bajban lévő tagállamai védelmében. A Hotnews.ro például arról ír, a kelet-európai országok közül Románia kaphatja a legnagyobb, mintegy 33 miliárd eurónyi összegű, melynek közel fele vissza nem térítendő támogatás. Ahogyan erről korábban is beszámoltunk, az EU 750 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomaggal segítené a befektetéseket és a talpraállást az Európai Bizottság a koronavírus-válság után. A Következő Generáció EU névre keresztelt csomag újdonsága az, hogy kétharmad részben, vagyis 500 milliárd euró értékben vissza nem térítendő támogatásokat tartalmaz, ezeket a válságban leginkább érintett országoknak és szektoroknak szánják. „Az újjáépítési alap a mostani hatalmas kihívást egy lehetőséggé formálja, amellyel nem csak a fellendülést segítjük, hanem befektetünk a jövőbe. Az Európai Zöld Terv és digitalizáció munkahelyeket és növekedést teremt majd, növeli a társadalom ellenállóképességét és egészségesebbé teszi majd a környezetet” – idézi Ursula von der Leyen bizottsági elnököt az euronews.com, a Le Soir vagy az olasz La Stampa és a La Repubblica. A Hotnews által megkérdezett Adina Vălean EU biztos szerint Romániának minden támogatás jól jön, bármely  ágazatban, például a biztosított finanszírozás nélküli autópálya-projektek kivitelezéséhez is felhasználható a kapott támogatás egy része, új kórházak építésére vagy az oktatás fejlesztésére. A Liberation az intézkedés innovatív és történelmi jelentőségét hangsúlyozza. A francia lap szerint  mivel a tervezet „a jövőbeni adósságok részleges átruházását” jelenti, ez megkönnyíti majd a nemzetállami költségvetéseket.A Liberation szerint az Európai Unió azon képességének köszönhetően, hogy nulla vagy akár negatív kamatláb mellett vehet fel kölcsönt,  ez az eszköz állandóvá válik, és új forradalomhoz vezet, illetve  „a tagállamoktól teljesen független európai költségvetés létrejöttéhez”.

A Lufthansa és a német kormány Egy 9 milliárd eurós mentőcsomagban állapodott meg, ennek értelmében a cég két helyet adna a kormánynak a felügyelőbizottságban, és 20 százalékos részesedést biztosítana a csoportban, amely légitársaságokkal rendelkezik Németországban, Ausztriában, Svájcban és Belgiumban. A társaság bejelentette, hogy leállítja diszkont szállítóját, a Germanwings-et, és 10 ezer munkahelyet szándékozik megszüntetni – ám a dolog mégsem megy ilyen egyszerűen, írja mai számában a La Stampa. Az olasz lap arra hívja fel a figyelmet, hogy a német terv szép, ám az európai végrehajtó testület nem ért egyet a szigorúan nemzeti szintű elképzeléssel, mert megszegi az uniós versenyjogot. Ez arra késztette a Lufthansa belső tanácsát, hogy úgy döntsön, a német kormány által javasolt mentési terv alkalmazhatatlan a túl szigorú európai szabályok miatt. A Lufthansa refinanszírozásának kudarca a legnagyobb mértékben Belgiumot aggasztja, különösen a belga Brussels Airlines légitársaságot, amely Lufthansa csoporthoz tartozik. A Brüsszelben megjelenő Le Soir napilap azt írja, hogy az alkalmazottaknak azt mondták, hogy hatalmas állami támogatás nélkül júniusban már nem kapják meg fizetésüket, és júliustól a Lufthansa bankszámlái üresek lesznek.

Európa nagy részén lecsengett a koronavírus-járvány, helyreállnak a hétköznapok, de egy újfajta normalitás szerint, aminek meglesznek a társadalmi és a gazdasági következményei is. A kormányok Európa-szerte arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy a járványveszély nem múlt el. A szakemberek nagy része azt mondja, télen újabb hullámra számíthatunk. Tesztelés és kontaktkutatás – ez a záloga annak, hogy féken lehessen tartani a vírust, éppen ezért a francia törvényhozás zöld utat adott egy olyan mobilapplikációnak, amely megmutatja, hogy a fertőzött kivel találkozott a lappangási időszakban. Az ilyen típusú alkalmazások, amelyek érdekében most a rivális technológiai óriások is összefognak, adatvédelmi szempontból rendkívül aggályosak. Az Egyesült Királyságban is egységesítik a szűrést, a kormány már bejelentette, milyen rendszer szerint történik a tesztelés és a kontaktkutatás – írja az euronews.com.