A képviselőházban tegnap megvitatták a Szociáldemokrata Párt és a Pró Románia 93 képviselője által benyújtott egyszerű indítványt, amelyben kérik a tanügyminiszter leváltását. A hatalom és az ellenzék kölcsönösen vádolta egymást a vitán a tanügyi reform elmaradása miatt. 

A Lépésről lépésre eljutottunk az oktatás összeomlásáig – a PNL létrehozta a műveletlen Romániát című egyszerű indítvány szerint a tárcavezető okolható az oktatási rendszeren eluralkodott „káoszért”, a stratégia és a jövőkép hiányáért, amely miatt óvodások, iskolások, szülők és tanügyi alkalmazottak pánikban és bizonytalanságban éltek hónapokon át.

A kezdeményezők többek között felróják a tárcavezetőnek, hogy késve közölte a koronavírus-járvány indokolta intézkedéseket, illetve hogy nem dolgoztak ki egységes munkamódszert, amelynek alapján otthonról dolgozzanak a tanárok, igazgatók, tanfelügyelők.

Válaszában Monica Anisie azt mondta: a román iskolai rendszer azért “van a kihívások szintje alatt”, mert továbbra is rabja maradt a „konzervatív képzeteknek” és egy olyan rendszernek, amely nem a tanuló képességeire, hanem a tudás tárolására összpontosít. A tárcavezető azzal vádolta a volt szociáldemokrata kormányt, hogy nem készítette elő az online oktatást.

Alfred Simonis, a Szociáldemokrata Párt frakcióvezetője a Nemzeti Liberális Pártot tette felelőssé a kialakult helyzetért, amelynek miniszterei 16 éven keresztül irányították a hazai oktatást. Marilen Pirtea PNL-képviselő ezzel szemben azt mondta, hogy az oktatási miniszteri mandátumok 64%-át a PSD képviselői töltötték be. Bíró Zsolt az RMDSZ nevében úgy fogalmazott: „nem újdonság”, hogy az oktatás az összeomlás szélén áll, és ennek oka – meglátása szerint – a folyamatos alulfinanszírozásban keresendő.

Ez sorozatban a harmadik egyszerű indítvány az Orban kormány valamelyik minisztere ellen, a szavazás szerdán várható. Egy negyedik egyszerű indítvány megvitatása ma szerepel a szenátus napirendjén, az Marcel Vela belügyminiszter lemondását célozza. Eddig a parlament két házában Adrian Oros mezőgazdasági és Florin Cîțu pénzügyminiszter elleni egyszerű indítványokat fogadták el, azonban ezeknek a döntéseknek nincs kötelező jogi következménye.