MANDEL NGAN / AFP

Az amerikai demokraták várható elnökjelöltje sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy egy tegnap reggeli interjújában azt mondta: „nem igazán fekete” az az afroamerikai, aki nem rá, hanem Donald Trumpra szavaz. Joe Biden megnyilvánulása és több elemző által is agresszívnak ítélt stílusa óriási felháborodást váltott ki országszerte.

A demokrata jelölt azt mondta, „nem lett volna szabad túl fennhéjázónak lennie” azokkal, akik Donald Trumpra szavaznak. „Senkinek nem szabadna faji, vallási vagy származási alapon szavaznia egy pártra” – jelentette ki az afroamerikai Barack Obama kormányzatának egykori alelnöke az Országos Fekete Kereskedelmi Kamara által rendezett telekonferencián.

Biden péntek reggel a New York-i afroamerikai közösség egyik rádiójának adott interjújában kárhoztatta azokat az afroamerikaiakat, akik haboznak, hogy Donald Trumpra, vagy reá szavazzanak az ősszel tartandó elnökválasztáson. Indulatos kirohanást intézett a szintén fekete műsorvezető ellen, s azt állította, hogy az amerikai feketék körében ő igenis, népszerű.