Fokozatosan lassul a koronavírus-járvány Romániában – hívja fel a figyelmet az Egészségügyi Minisztérium hangsúlyozva, hogy egyelőre nem ismertek a korlátozások enyhítésének esetleges negatív hatásai.

A tárca közleménye emlékeztet ugyanakkor, hogy a lappangási idő tíz nap is lehet – vagyis ennyi idő telhet el a megfertőződéstől a tünetek megjelenéséig. Nelu Tătaru egészségügyi miniszter szerint néhány nap múlva kiderül, hogy vannak-e csoportos fertőzések, vagy pedig hatékonyaknak bizonyultak az eddigi intézkedések, és tovább lehet enyhíteni a korlátozásokon.

Addig azonban komolyan kell venni a fizikai távolságtartásra és a védőmaszk kötelező használatára vonatkozó szabályokat. Ez főleg a közszállítási eszközökön és a munkahelyeken fontos – hangsúlyozta az egészségügyi miniszter.

Az elmúlt héten folyamatosan csökkent az új koronavírus fertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetek száma. Naponta legtöbb 10 személy halálát tulajdonították a fertőzésnek.

Ugyanakkor harmadával csökkent az intézményes karanténba helyezettek száma is. Ezzel szemben megnőtt a külföldről hazatért, otthoni elkülönítésbe helyezett polgárok száma.