Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke azt szorgalmazza, hogy országa mielőbb visszatérjen a normális kerékvágásba. Ezzel összhangban azt is felvetette, hogy a G7 találkozót videokonferencia helyett tartsák meg Camp Davidben.

Kínát ismét nagyon kritikus hangnemmel illette, inkompetensnek nevezve az ázsiai országot, ami a járvány kezelését illeti. Ez is megerősíti azt a trended, amelynek tanúi lehettünk az elmúlt időszakban, hogy a hangulat egyre fagyosabb a két hatalom között, már a diplomáciai kapcsolatok megszakítása is felvetődött.

A kínai külügyminisztérium szóvivője azzal vádolta az amerikai elnököt, hogy a pandémia elleni harcban tanúsított saját inkompetenciája eltakarása miatt vádolja az Egészségügyi Világszervezetet. Másrészt a Fehér Ház a mai nap folyamán elküldte a kongresszusnak a Kínára vonatkozó stratégiáját, ebben megjelöli Peking egyes döntéseit, amelyek veszélyeztetik az Egyesült Államok érdekeit, biztonságát és az általa képviselt értékeket.

A jelentésben a Trump-adminisztráció hangsúlyozza, hogy fel van készülve még több súrlódásra a kínai féllel, annak érdekében, hogy megvédje az amerikai biztonsági és gazdasági érdekeket.